Vai būtiski jauns (sabiedriskais) VIRZIENS!?

Noskatījos visus potenciālās politplatformas (varbūt maldos!) vai jaunās socbiznesa nišas @Virziensveidotāja @Broks  intervijas/sarunas ar mūsu gados jaunajiem (lielākā vērtība!) e-vides guru un finanšu pratējiem.

Cepuri nost par viņu profesionālo varēšanu specializētajās//naudīgajās nozarēs un došanos “nezināmos ūdeņos” un par nomaksātajiem nodokļiem šai valstij (cerams, ka tā, nevis – kurā valstī izdevīgāk)! Bravo!

Bet nevienā sarunā nedzirdēju valstiskāka līmeņa uzstādījumus, sociālo programmu aizmetumus, plašu un izvērstu sabiedrisko koplabumu no viņu darbības. Vai tas ir jauns Latvijas iespēju virziens?! Vai uzņēmēju ego projekcija finanšu sfērā caur mākslīgā intelekta (jau rakstīju, ka tā ir jaunā atslēga uz valsts budžeta seifu), kur vecajai gvardei rokas un zināšanas par īsu, jauns veids kā pārdalīt politekonomisko ietekmi Latvijā.

Lielākoties idejas, ko katrs intervējamais diezgan sekmīgi pūlas pateikt, ir skaidras, bet ne katrai tantei Bauskā saprotama (izklausās pēc jaunas elitāras grupas “cits līmenis” pārstāvjiem, “kam nauda ķešā skan”), proti, mēs lieliski tiekam ar sevi un savu biznesu galā, bet jāsakārto un jādod zaļāku gaismu konkrētā intervētāja pārstāvētajai sfērai!

Forši, bet tikpat labi es arī varētu parādīt, ka valstiskā līmenī vadītājiem, birokrātiem un uzņēmējiem, tsk, jums, jebkurā intervijas pusē esošais uzņēmēj, jāzina astroloģija, jo “kas var būt labāks par to!” un tā būs “visiem labāk!” Par to vispār varu sarakstīt veselu deklarāciju visos līmeņos! Ak, jā, viena problēma! Aiz/zem/virs astrologiem nestāv sapelnītie miljoni (jēgas ne prasmju jautājums)!
Uzņēmēji, kuri lokālā vai globālā nišā nopelnījuši, nav arguments, ka viņi bez sava uzņēmuma un peļņas vadīšanas prot ko citu un pratīs valsts pārvaldībā!
Valstij ir jābūt priekš cilvēkiem, nevis priekš uzņēmējiem, kuri nonākuši pie varas varbūt parūpēsies par cilvēkiem, bet varbūt arī nē. Kā lai to zina!? Pavisam vienkārši: skati pēc esošās darbības vēl neesot pie varas ruļļiem!

Ideoloģisko eksperimentētāju Godmani ar “redzēs, kas sanāks”, Šķēles “valsts kā uzņēmums” mēs jau redzējām, kurp tas noved. Lemberga polisi/pilsētvalsti arī – neslikti gan vietējiem, gan simpātiskie iebraucējiem, bet vislabāk jau tika pašam (jo neprata norimties laicīgi). :) Par pēdējās desmitgades “gudrajiem” nemaz nerunāsim, jo tas vēl kā uz delnas! Tādēļ piedodiet, man nav gluži lētticīgas ticības jaunajai uzņēmēju nācijai kā valsts glābiņam kā pats par sevi saprotams fakts. Pierādiet! PIRMS ESAT PIE VARAS!

Kā pirmais publiskajā telpā aicināju 80-tajos dzimušos ienākt politikā (kā reiz tāds vecums ir intervijās esošajiem), bet man ir viens būtisks novērojums-jautājums: Ja Tev jau ir 40+ un kapitāls (apgrozāmais) miljonos, skaidrs, ka Tev ir laba ideja, prasmes un Tu vari sevi, savu biznesu, darbinieku algas un nodokļus nomaksāt…

!BET!

Kāpēc, lai es tev ticētu, ka tu māki vadīt valsti, lūdzu, parādi kādi ir tavi līdzšinējie sabiedriskie, sociālie darbi!?

Un te ir ļoti svarīgi - ārpus konkrētā biznesa “polises” izdevīguma!

Ja līdz šim esi tik dzinis prasmīgi kapitālu, bet tagad kad paša bērni sāk augt esi sapratis, cik štruntīgi rit valsts pārvaldes sistēma, ka tas bremze tevi un biznesu, ja neredzi te vecumdienas…. Es no malas, savukārt, neredzu neko vairāk kā uzņēmēja sabiedriski piepaceltāku ego, kas nekad nedos vajadzīgo plašumu ārpus sava izdevīguma robežām tikai attiecināmu uz visu sabiedrību tikai sev līdzīgiem!

Pašlabuma diktēta darbība agri vai vēlu rada pašlabumu! Nē - no tā neveidojas labklājības valsts, bet gan palielināsies sociālās plaisas, jo lielāka daļa LV iedzīvotāju tādi kādi viņi ir, īpaši pirmspensijas vecuma neietilps e-vides uzņēmēju dinamiskajos biznesa modeļos. Pēc astro svarīga vēsts 80-tajos dzimušajiem: līdz 1960. gadam dzimušie un jaunā paaudze dzimusi pēc 2000. nav jūsu biznesa domāšanas modelī - katras pa savam neiederīgi.

Kuram uzņēmējam vajag apmaksāt balastu? Redzu, ka uzņēmēji kopā vienojušies var palīdzēt atslogot valsts pārvaldi no lielās birokrātijas, palīdzot pārkvalificēties un “uzsūcot” cilvēkus privātbiznesā, no kuriem daudzi, būsim godīgi, maz ko prast ārpus savas ierēdnieciskās šūniņas.

Es jautātu intervējamajiem: kāds ir tavs sabiedrisko veikumu Top 3?

Īsti labdari parasti jau nelielās. Varbūt tādēļ neesmu neko dzirdējis par 80-gados dzimušo izveidotajiem fondiem, atbalsta līnijām, sociālajām un sabiedriskajām iniciatīvām u.tml., izņemot tagadējās @Broks aktivitātes.

Lai pareizi saprastu, pēc astro 80-tajos dzimušie dara ļoti lieliskas lietas, bet tam visam parasti velkas līdzi finanšu ieguvumi vai kāda lielāka materiālistiska interese. Piemēram, saorganizē maratonu, festivālu vai pārgājienu grupu – visiem prieks, pašam ne tikai prieks, bet arī atalgojumā slava un peļņa. Atalgojums jebkāda veida 80-tajos dzimušajiem ir motivācijas stūrakmens. Un vienmēr vajag vairāk… Reti kurš ir labdaris tā cēlākajā nozīmē. Es nesaku, ka tas ir labi vai slikti, vienkārši tāda paaudze. Bet valstsvīram vajag drusku citādākas kvalitātes, neizslēdzot papildus iepriekš minētās.

Jautājums: ja Tev ir nauda un zināšanas, vai tu esi mācējis dot bez personiskā izdevīguma?! Lūdzu, pierādījumus studijā!
Ja nav sanācis, “nebija laika” - tad personā nav aktīva humānisma faila, jo dabiskumu “nevar atlikt”, tas spraucās ārā, ja vien nenonāk planētu cikliskā spiediena pusmūža vai citas krīzes atklāsme, ka “nauda dzīvē nav viss”, ka “vajag dalīties” vai arī tas ir papildelements biznesa modulī, piemēram, ziedoju sportam un saņemu nodokļa atvieglojumus. Kad runāju par labvēlību ārpus biznesa, tad nedomāju arī tuvāko “izdevīgi iebarojamo kopienu”: darbinieku bērnus, kaimiņu, draugu pasākumu rīkošanu u.tml.

Un tieši “pusmūža krīzes” skarti šobrīd ir 80-tajos dzimušie, tādēļ ar lien uz labvēlības saulīti no savām aliņām vēlmē paveikt ko nozīmīgāku par esošo. Kad agrāk konsultācijās to stāstīju 30gadīgiem biznesmeņiem, kas dzimuši 80-tajos, dzirdīgas ausis neatradu, bet tagad cikliskums neizbēgami pamodina, kas, starp citu, nozīmē, ka viņi nemaz tik ļoti ar savu gribu savu dzīvi nepārvalda – ir kas lielāks, kas jau iepriekš šo VIRZIENU paredzēja!... Jautājums tikai vai mantrausības raksturi to visu nepazudinās un vēl lielākos mērogos, iesaistot visu sabiedrību kopumā, uzbūvējot iluzori jaunas valsts pārvaldes “nepareizas sistēmas”. LV horoskopā slikti strādājošs ierastais ir labāks par nedaudz veiksmīgāku, bet buksējošu jauno. LV nav pilotprojektu valsts. Valsts PilnMēness Skorpiona enerģija to tik viegli nepieļauj un nepieļaus. Ar to gribēju pateikt, lai kaut ko uzbūvētu jaunu ir jāzina arī cita veida info. Ar astro redzējumu daudz esmu palīdzējis arī jūsu sfērā – biznesā.

80-tie vienmēr cenšas izstrādāt kaut kādu sistēmu un loģiski, ka labprāt nomainītu LV pārvaldību uz labāku – un te ir risks, ka viņu izpratnei un izdevībai labāku, bet vai citiem. Jo bez pierādāma jau eksistējoša “dāsnuma faila” es tam neticu! Vai mums vajag 80-tos valsts pārvaldē – jā, bet materiālistiski domājošos TIKAI DOZĒTI! Ar humānisma failu – daudz, bet vai tādu ir!? 

Kādēļ noticēt  jaunajam veidam, kas raujas pie varas ar nosacītu saukli “Brīvību biznesam!” (nekā personīga, Armand!) un “Modernizējam valsti”.

No nebiznesa sfēras (lai arī esmu spiests ar to nodarboties iztikai – tāds gaddsimts) raugoties, pilnīgi neuztrauc kāda cita velme palielināt sev kapitālu! Kas mums no tā? Kā tas KONKRĒTI ietekmēs sociāli neaizsargātākos, pensionārus! Katra politiski virzošā ideja ir tik liela, cik tās vājākais posms - sociālā programma. Atgādinu par Superhoroskopi.lv aprakstīto pieaugošo entropiju un sociālo plaisu palielināšanos un daudziem citiem draudiem jaunajā gadsimtā. Vai spēsiet APVIENOT IDEJAI nevis šķelt jaunā veidā!?

 

Daži piemēri, kur izpaustos dāsnums bez izdevīguma:

svešu maznodrošinātu un talantīgu jauniešu atbalstīšana

anonīmi ziedojumi vai organizētas bezatalgojuma labdarības organizācijas

lektori universitāte / doktora grāda pētījumi

mācību un interviju organizēšana, kas neved uz varas iekarošanu

zinātnes atbalstīšana, kas nav tieši noderīga personīgajam biznesam

- ⁠sporta bērnu laukuma uzbūve pašvaldībā, no kuras esi nācis

- ⁠kultūras un mākslas mecenātisms (tas gan ir tā pati spalvas spodrināšana – tomēr svēta lieta)

- ⁠dalība un palīdzība dažādām tautas kolektīvu aktivitātēm

- ⁠kādas skolas attīstoša nodrošināšana

Tas viss ir vajadzīgas, bet dtomēr sīkumi, no sērijas – samaksā, gandarīti pamurrā un miers!
Daudz gudrāk 80-tajiem, kur “vajag pasvīst” un ieguldīties, būtu tieši izglītības sistēmas sakārtošana. Arī intervējamie par to runā, bet… ko dara!

Vai jūs, 80-to gadu uzņēmēji spējat šo?
1) apvienoties, ja to vispār kā no konkurences un individuālo līderību biznesa nākušie spējat, sadarbībai;
2) izveidot EKSPERIMANTĀLO SISTĒMAS MAIŅAS TESTA skolu, ar savu spējīgo personāla atlases speciālistu palīdzību atlasot jaudīgākos skolotājus;

3) ja ir idejas ko nevajag esošajā sistēmā, droši vien, ka spējat izstrādāt jaunu vispārējās izglītībaskonceptu, metodiku un mācību materiālus – nauda, zināšanas un kompetences taču jums esot vai tā tik tāda runāšana no saņēmēja pozīcijām kā to dara daudzi?

4) domāju, ka maznodrošināto ģimeņu atvases un īpaši, ja šādas skolas filiāles būtu nevis Rīgā, bet reģionos, būtu tikai priecīgas par unikāli jaudīgu privātskolu – bez maksas un ar ēdināšanu; naudīgāko vecāku bērni, lai kopējā labuma vārdā palīdz piedotēt;

5) vismaz 7 gadus šo sistēmu testēt, jo Saturna cikla 7gadā var tikai sākt redzēt problēmas un patieso vērtību;

6) pēc veiksmīga eksperimenta – kā gan citādi – nodot šo jauno sistēmu Izglītības ministrijai, ar kuru visu šo laiku būtu sadarbība un uzraudzīšana.

 

Ja to varat, tad tas jau ir kas nopietns. Tad var arī valsti pacelt. Bet ar ideju saimniekot eksperimentāli ar valsts naudu… tas nav nekas jauns un šādi neko neizmainīsiet. Citi vēži tajā pašā kulītē ātri pārtop par tamlīdzīgiem vēžiem.
80-tajiem ļoti labi der demokrātijā kā uzņēmējiem, bet pie valsts varas agri vai vēlu, saskaroties ar tās mīnusiem, nonāktu pie autoritārisma, starp citu!

Vai tas ir jauns virziens sabiedrībai, vai tikai biznesa grupas izpausmes virziens – jautājums paliek atklāts!... 

Protams, iespējams Virziens ir domāts krietni šaurāks, bet te es nerunāju vairs tikai par konkrēto projektu, bet par šo paaudzi un iespējām kā tādām. Patiesi sen gaidīju kaut ko tādu parādāmies, tādēļ ar jau kādu laiku saucu 80-tos parādīties sabiedrībā jaunajai #Atmoda2026

Visu labu vēlot daudzsološajam VIRZIENAM un prasmei izvilkt talantīgus 80-tos no finanšu ierakumiem!
Saules Mūžu Latvijai un par #Atmoda2026

 

Kristaps Baņķis


AstroNumerologs (visādi sertificēts), konsultēti cilvēki “no būdiņām līdz pilīm”
Biedrība “LUBEZERE” vadītājs (aicinu ziedot Lubezeres muižas Dižkoku parka kopšanai – par ko man liela rūpe), Numerologu biedrības izveidotājs un ilggadējs vadītājs

LU Ekonomikas un vadības fakultātes Sabiedrības vadības maģistrs 2002.
LU Sociālo zinātņu fakultātes politikas zinātņu bakalaurs 2000.
“Lauku avīze” žurnālists, ziņu dienesta vadītājs, publicists 1998. – 2012. 
Sapnuguru.lv un Infoguru.lv bezmaksas projekta veidotājs
Astroloģijas un Numeroloģijas atspoguļotājs medijos un interešu grupās
Pirmais Latvijā “ēnotājs” pirms tika izveidotas ēnu dienas kā Latvijas vidusskolnieku konkursa “Ko es darītu kā ministru prezidents?” uzvarētājs premjera M.Gaiļa politkampaņas (ko vēlāk sapratu) ietvaros
Politiski (partejiski) neitrāla persona

p.s.

Bet šis EGO uzskaitījums ir tikai mana ceļa faktoloģiski tematisks un arī pašironisks atspoguļojums, kuram ir un reizē NAV nekādas nozīmes ar manu būtību un TAGADNES redzējumu. Priekš skeptiķiem, lai apstiprinātu zināmu kompetenci spriest par augstākminēto.

Bloga sadaļas

Kristaps Baņķis

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

3721 iesaka šo blogu

Balsot